Luxusní mlsání
14. 5. 2010
Luxusní mlsání
převzato z: maxiluxus.cz
Někdy se jedná o zcela neovladatelnou chuť
na sladké, takže vezmeme zavděk i sojovým sukem z místního supermarketu,
který za „starých dobrých časů“ stával celou 1,- Kčs. A pak jsou
chvíle, kdy se hodí něco kapku noblesnějšího a "na úrovni"... Řeč bude o
nejluxusnějších čokoládách světa.
Touží vaše tělo po něčem povzbuzujícím nebo se chce nechat jen tak bezostyšně hýčkat? Obě tyto potřeby dokáže uspokojit kvalitní čokoláda. Tato lahůdka, kterou v tekutém stavu původně popíjela výhradně aristokracie, se teprve v 19. století dostala k obyčejným lidem. Kromě kvality ingrediencí je pro chuť čokoládové tabulky či bonbonů důležitý výrobní postup.
Touží vaše tělo po něčem povzbuzujícím nebo se chce nechat jen tak bezostyšně hýčkat? Obě tyto potřeby dokáže uspokojit kvalitní čokoláda. Tato lahůdka, kterou v tekutém stavu původně popíjela výhradně aristokracie, se teprve v 19. století dostala k obyčejným lidem. Kromě kvality ingrediencí je pro chuť čokoládové tabulky či bonbonů důležitý výrobní postup.
Čokoládová první pomoc
Mistrem světa ve výrobě exklusivní čokolády je Francouz Pascal Caffet,
který se řídí jednoduchými zákonitostmi: žádné konzervační látky, velmi
málo cukru, vysoký obsah kakaa, žádný alkohol, stoprocentně čisté
kakaové máslo a výhradně ruční výroba. To jsou hlavní tajemství luxusní
čokoládové značky zChocolat, pro kterou mistr „čokolatér“ vybral patnáct
exklusivních receptur, tu s přísadou mandlí z Valencie, jinde s
použitím oříšků z italské oblasti Piemont. Máslo a smetana jsou vybírány
od těch nejpoctivějších francouzských mlékařů. Pralinky z jeho dílny
jsou zkrátka světové.
Jednou si můžete dopřát sladký doping ze speciální sady první pomoci,
jindy můžete své nejdražší obdarovat exklusivní kazetou s několika
šuplíčky plných delikátních bonbonů vyrobených dle chutí obdarovávaného.
Každý čokoládový kousek je očíslován a na výběr máte z několika
unikátních receptur v tmavém, mléčném nebo bílém provedení.
Nejmarnivější čokoláda na světě
Firma Chocopologie by Knipschildt nabízí kromě celé řady cukrářských
specialit také laskominu La Madeline au Truffe, což je dle časopisu
Forbes nejdražší čokoláda na světě. Pod tímto názvem se skrývá pralinka
s bohatým vanilkovým krémem v 70% tmavé čokoládě oděna do kakaového
prášku. Cena je 250 dolarů za 1.9 oz (necelých 54 gramů).
Kultura čokolády
Firma Amedei Tuscany neustále zkoumá a vyvýjí nové možnosti při výrobě
tohoto lahodného potěšení. Kreativní a experimentátorskou prací proměnila čokoládu na nejdražší mýtus,
který drží pohromadě vzpomínky z dětství a uspokojení smyslů, jak říkají
sami výrobci. Nic se nesmí uspěchat, jednotlivé procesy při výrobě
potřebují určitý čas pro dosažení té nejvyšší kvality, dodávají. Ten
hříšný pocit, kdy ucítíte onu omamnou vůni čokolády, kdy slyšíte
prasknutí při oddělení kostičky z tabulky, vezmete ji mezi prsty a ona
se začne rozpouštět, ten je prostě jedinečný...